Kyselé zelí s vepřovou sekaninou
Na chvíli opustíme postní jídelníček našich babiček a dopřejeme si jeden z receptů na neděli, která se nepočítala mezi postní dny. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás mají kyselé zelí s vepřovou sekaninou.
„Vezmi ½ kg kyselého zelí, vodu s něj všechnu slej, dej na klejtovaný kastrol aneb na hliněnou mísu. V železném neb plechovém nádobí to nemá dobrou chuť. Trochu osol, pak semel na mlýnku na maso 1 kg vepřového masa na drobno, přimíchej do toho zelí, opepři, zamíchej, přikrej pokličkou a dej do trouby péci asi hodinu. Pak kastrol vytáhni, polej koflíkem kyselé smetany, ale už nemíchej, dej ho ještě na čtvrt hodiny do trouby, a když povrchu pěkně zčervená, je to hotové. Takto připravené zelí jest velmi chutné.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.