Kyselé zelí s vepřovou sekaninou

Na chvíli opustíme postní jídelníček našich babiček a dopřejeme si jeden z receptů na neděli, která se nepočítala mezi postní dny. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás mají kyselé zelí s vepřovou sekaninou.

„Vezmi ½ kg kyselého zelí, vodu s něj všechnu slej, dej na klejtovaný kastrol aneb na hliněnou mísu. V železném neb plechovém nádobí to nemá dobrou chuť. Trochu osol, pak semel na mlýnku na maso 1 kg vepřového masa na drobno, přimíchej do toho zelí, opepři, zamíchej, přikrej pokličkou a dej do trouby péci asi hodinu. Pak kastrol vytáhni, polej koflíkem kyselé smetany, ale už nemíchej, dej ho ještě na čtvrt hodiny do trouby, a když povrchu pěkně zčervená, je to hotové. Takto připravené zelí jest velmi chutné.“