Kynuté vdolky se švestkami
Na Velký pátek si dopřejeme sladké jídlo, budou to kynuté vdolky se sušenými švestkami. Ale ještě předtím si připomeneme další významy Velkého pátku.
Kynuté vdolky se sušenými švestkami
½ kg polohrubé mouky
2 dkg droždí
¼ l mléka
3 lžíce cukru
10 dkg másla
špetka soli
svařený mák s medem
sušené švestky
Trochu mléka odlijeme, lehce zahřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme na těsto. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Z těsta krájíme kousky, vytvarujeme z nich placičku, doprostřed dáme lžičku makové náplně, na to položíme švestku. Zabalíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.