Kynuté vdolky se švestkami
Na Velký pátek si dopřejeme sladké jídlo, budou to kynuté vdolky se sušenými švestkami. Ale ještě předtím si připomeneme další významy Velkého pátku.
Kynuté vdolky se sušenými švestkami
½ kg polohrubé mouky
2 dkg droždí
¼ l mléka
3 lžíce cukru
10 dkg másla
špetka soli
svařený mák s medem
sušené švestky
Trochu mléka odlijeme, lehce zahřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme na těsto. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Z těsta krájíme kousky, vytvarujeme z nich placičku, doprostřed dáme lžičku makové náplně, na to položíme švestku. Zabalíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.