Kynuté vdolky se švestkami

10. duben 2020

Na Velký pátek si dopřejeme sladké jídlo, budou to kynuté vdolky se sušenými švestkami. Ale ještě předtím si připomeneme další významy Velkého pátku.

Kynuté vdolky se sušenými švestkami

½ kg polohrubé mouky
2 dkg droždí
¼ l mléka
3 lžíce cukru
10 dkg másla
špetka soli
svařený mák s medem
sušené švestky

Trochu mléka odlijeme, lehce zahřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme na těsto. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Z těsta krájíme kousky, vytvarujeme z nich placičku, doprostřed dáme lžičku makové náplně, na to položíme švestku. Zabalíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.