Kynutá bábovka se svatojánkem podle receptu z Frýdlantska
Co se vařilo v dobách našich babiček, bylo ovlivněno nejen ročním obdobím, ale také jednotlivými svátky. Mezi ty opravdu významné patřil svátek svatého Jana. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají jeden svatojánský recept.
- 15 dkg hladké mouky
- 15 dkg polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1,5 dcl mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce karobu
- 1 lžička skořice
- 5 dkg lískových oříšků
- 2 dkg droždí
- máslo na potření
Do teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a přikryjeme. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí, skořicí a karobem. Přidáme vejce, med, máslo, nasekané oříšky, vzešlý kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hladkou mouku. Těsto necháme asi 30 minut kynout. Pak je přemístíme do vymazané bábovkové formy a v ní znovu necháme nakynout.
Nakynutou bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pomalu upečeme. Povrch ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem. Po částečném zchladnutí můžeme vyklopit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.