Kynutá bábovka se svatojánkem podle receptu z Frýdlantska

Co se vařilo v dobách našich babiček, bylo ovlivněno nejen ročním obdobím, ale také jednotlivými svátky. Mezi ty opravdu významné patřil svátek svatého Jana. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají jeden svatojánský recept.

Ingredience
  • 15 dkg hladké mouky
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1,5 dcl mléka
  • 1 vejce
  • 3 lžíce karobu
  • 1 lžička skořice
  • 5 dkg lískových oříšků
  • 2 dkg droždí
  • máslo na potření

Do teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a přikryjeme. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí, skořicí a karobem. Přidáme vejce, med, máslo, nasekané oříšky, vzešlý kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hladkou mouku. Těsto necháme asi 30 minut kynout. Pak je přemístíme do vymazané bábovkové formy a v ní znovu necháme nakynout.

Nakynutou bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pomalu upečeme. Povrch ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem. Po částečném zchladnutí můžeme vyklopit.