Kynutá bába s rozinkami
Většina venkovských receptů z počátku 20. století je poměrně skromných na suroviny. Ale i v časech našich babiček se občas mlsalo. Na sváteční stůl patřila bába, jak se tenkrát říkalo bábovce. Jak se připravuje bábovka z kynutého těsta, poradí Vladimíra Jakouběová.
Kynutá bába s rozinkami
2,5 dcl mléka
2 dkg čerstvého droždí
10 dkg krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
14 dkg másla
45 dkg polohrubé mouky
špetka soli
hrst rozinek
3-4 lžíce pálenky
hrst posekaných ořechů
Rozinky den předem opereme a zalijeme pálenkou. Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku se solí. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a ořechy. Těsto dáme do bábovkové formy vymazané máslem. Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby a pomalu pečeme. Vyklopíme a posypeme cukrem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.