Kynutá bába s rozinkami

14. květen 2020

Většina venkovských receptů z počátku 20. století je poměrně skromných na suroviny. Ale i v časech našich babiček se občas mlsalo. Na sváteční stůl patřila bába, jak se tenkrát říkalo bábovce. Jak se připravuje bábovka z kynutého těsta, poradí Vladimíra Jakouběová.

Kynutá bába s rozinkami 

2,5 dcl mléka
2 dkg čerstvého droždí
10 dkg krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
14 dkg másla
45 dkg polohrubé mouky
špetka soli
hrst rozinek
3-4 lžíce pálenky
hrst posekaných ořechů

Rozinky den předem opereme a zalijeme pálenkou. Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku se solí. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a ořechy. Těsto dáme do bábovkové formy vymazané máslem. Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby a pomalu pečeme. Vyklopíme a posypeme cukrem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.