Kynutá bába s medvědinama
Spořivé hospodyně v dobách našich babiček v září sklízely nejen na poli či v sadu, ale také zašly pro to, co vyrostlo v lese. Třeba pro ostružiny.
- 30 dkg polohrubé mouky
- 8 dkg rozpuštěného másla
- 8 dkg cukru
- 1 žloutek
- ½ droždí (kvásek)
- špetka soli
- 2,5 dl vlažného plnotučného mléka
- špetka soli
- ostružiny
- drobenka máslová: 10 dkg hrubé mouky, 8 dkg krupicového cukru, 8 dkg másla
Mouku smícháme s cukrem a přidáme nasekané máslo. Mezi prsty jej rozdrobíme a promneme. V míse necháme vzejít kvásek, přidáme mouku, cukr, žloutky, máslo, sůl a pomocí mléka zaděláme tekuté těsto. To hned nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Necháme asi ½ hodiny kynout. Posypeme ostružinami, drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zvolna, protože těsto je lité, tak aby se dobře propeklo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.