Kuře se sladkou nádivkou podle receptáře farské kuchařky

V receptech našich babiček nahlédneme do farní kuchyně. Příručka z počátku 20. století mimo jiné uvádí, že hospodyně na faře by měla abstinovat. Třeba aby správně upekla kuře se sladkou nádivkou.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Ingredience
  • celé kuře
  • studené pečené maso
  • houska
  • jablka
  • 1 vejce
  • mléko
  • mandle či ořechy
  • hrozinky
  • mléko
  • zázvor
  • hřebíček
  • skořice
  • máslo
  • víno

Nádivka: Na masovém strojku umel vařené maso (když není srnčí, nebo jelení, vezmi, co zrovna je). Spolu s houskou a jablky přidej sekané ořechy či mandle, rozinky a vejce, okořeň hřebíčky, skořicí a zázvorem (hřebíčky roztluč v hmoždíři), pokud to je příliš suché, přidej trochu mléka. Vytvoř hutnou hmotu a tou naplň kuře.

Nadité kuře zašij, dej do pekáčku, důkladně poklaď máslem, podsyp strouhanými jablky, okořeň stejně jako nádivku a přikryté zvolna peč a podlévej vínem. Když je kuře opečené, vyjmi je a šťávu zahusti strouhankou, dobře rozvař, doslaď a sceď na kuře. Jablko nakrájej na plátky, oslaď, přidej zázvor a opeč na másle, ty pak polož navrch na kuře.