Kuřata na šalvěji
Zatímco Saxana sháněla babské ucho, aby mohla zůstat ve světě lidí, naše babičky tuto bylinku - známější jako šalvěj - používaly i v kuchyni. Přesvědčí nás o tom Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření receptem na kuřata na šalvěji.
- 2 kuřata
- brambory podle počtu osob
- slanina
- 2 menší kyselejší jablka
- 1 cibule
- čerstvá šalvěj a rozmarýn
- kmín
- paprika
- pepř a sůl
- kousek másla
Cibuli nakrájíme na kolečka, brambory oškrábeme, jablka zbavíme jadřinců a obojí také pokrájíme. Vložíme do pekáčku a osolíme. Kůži na kuřeti uvolníme a nastrkáme pod ni část slaniny, šalvěje a rozmarýnu. Osolíme a položíme na brambory s cibulí a jablky. Zbytek slaniny natrháme nebo nakrájíme a spolu s bylinkami nastrkáme mezi brambory s jablky. Vše opepříme čerstvě mletým pepřem a poklademe vločkami másla. Přiklopíme pokličkou, malinko podlijeme a pečeme hodinu. Poté odklopené dopečeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.