Kucmoch z bršlice

5. květen 2020

„Když ti to vadí, tak to sněz," říkávala babička sběratelky receptů Vladimíry Jakouběové. A to, co na zahradě vadí, je plevel, mezi který patří i bršlice neboli kozí noha. A z té si připravíme kucmoch.

Kucmoch z bršlice

máslo na vymazání pekáčku
20 dkg čerstvých kopřiv
10 dkg bršlice
8 vajec
4 žemle namočené v mléce
1 stroužek česneku
muškátový oříšek
sůl
pepř

Mladé kopřivy propláchneme vodou a poté spaříme ve vroucí vodě. Zchladíme studenou vodou. Necháme okapat. Bršlici nasekáme nahrubo. V misce našleháme celá vejce, přidáme žemle namočené v mléce, kopřivy, bršlici, česnek, dochutíme solí, pepřem a špetkou strouhaného muškátového oříšku. Pekáček si vymažeme máslem a směs do něj vlijeme a dáme péct do trouby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.