Kruhovky s klíčky
Důležitou surovinou jarní kuchyně v dobách našich babiček byli klíčky. Naklíčené obiloviny či luštěniny obohacovaly postní jídelníček. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření pro nás mají recept na kruhovky s klíčky.
- ¼ kg pšeničné mouky
- 10 dkg žitné celozrnné mouky
- 10 dkg pohankové mouky
- 5 dkg pšeničných klíčků
- lžíce otrub
- 2 dcl kysané smetany
- lžička soli
- 4 dkg droždí
- ½ dcl mléka
- špetka cukru
- 1 vejce
- lněná semínka
V míse smícháme mouku, klíčky a otruby. Zvlášť si zaděláme kvásek z vlažného mléka, ve kterém rozpustíme droždí a cukr. Posypeme trochou mouky. Kvásek necháme vykynout, přidáme do mísy s moukou, přilejeme kysanou smetanu a nakonec sůl. Vypracujeme těsto a přikryté utěrkou dáme vykynout (nejlépe do peřin).
Z vykynutého těsta tvoříme menší kruhovky (rohlíky) a dáváme je na plech vyložený pečícím papírem. Necháme 15 minut vykynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme semínkem a upečeme do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka