Koule s nadívajnou z bejlí a uzeného

6. květen 2020

Plněné knedlíky zná asi každý, bramborové nebo kynuté, s masem i ovocem. Do receptářů našich babiček Vladimíra Jakouběová sáhla pro recept z Vysocka, kde se knedlíkům říkalo koule a do těsta se přidávaly bylinky a uzené.

Koule s nadívajnou z bejlí a uzeného 

40 dkg uzeného masa
6 žemlí
1 cibule
1 lžíce sádla
30 dkg hrubé mouky
2 dcl mléka
4 vejce
zelená petrželka
libeček
šnytlík
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek

Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Maso a žemle pokrájíme na kostičky. Přidáme cibuli i se sádlem. Celá vejce rozšleháme s mlékem a přilijeme do mísy k ostatnímu. Promícháme, osolíme, okořeníme. Přisypeme mouku, petrželku a vypracujeme husté těsto. Chvíli necháme odpočinout. Z těsta utvoříme mokrýma rukama koule, které uvaříme v páře (cca 20 minut). Podáváme s dušeným zelím.

Spustit audio