Koule s nadívajnou z bejlí a uzeného
Plněné knedlíky zná asi každý, bramborové nebo kynuté, s masem i ovocem. Do receptářů našich babiček Vladimíra Jakouběová sáhla pro recept z Vysocka, kde se knedlíkům říkalo koule a do těsta se přidávaly bylinky a uzené.
Koule s nadívajnou z bejlí a uzeného
40 dkg uzeného masa
6 žemlí
1 cibule
1 lžíce sádla
30 dkg hrubé mouky
2 dcl mléka
4 vejce
zelená petrželka
libeček
šnytlík
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Maso a žemle pokrájíme na kostičky. Přidáme cibuli i se sádlem. Celá vejce rozšleháme s mlékem a přilijeme do mísy k ostatnímu. Promícháme, osolíme, okořeníme. Přisypeme mouku, petrželku a vypracujeme husté těsto. Chvíli necháme odpočinout. Z těsta utvoříme mokrýma rukama koule, které uvaříme v páře (cca 20 minut). Podáváme s dušeným zelím.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka