Kolednické koláče
Na červené pondělí, tedy den velikonočního koledování, si připomeneme, že pomlázka nebyla jen spletené proutky, ale také koleda. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak upéct pro koledníky koláče.
- 60 dkg hladké pšeničné mouky
- 2 vejce
- 1/4 l mléka nebo smetany
- 5 dkg droždí
- 15 kostek cukru
- 3 skleničky sádla
- špetka soli
- trochu muškátového oříšku
- Tvarohová nádivka:
- 25 dkg tvaroh
- 3 dkg másla
- 1 vejce
- 5 dkg cukru
- Vanilka
- 2 lžíce mléka
- hrst rozinek
- trochu muškátového oříšku
- Povidla: švestková povidla zahustíme strouhaným perníkem
- Drobenka:
- 13 dkg tuku
- 13 dkg cukru s vanilkovým cukrem
- 20 dkg hrubé mouky
Z cukru, vlahého mléka a droždí zaděláme kvásek. Mezitím smícháme vejce se sádlem. Pak přidáme mouku a zaděláme vzešlým kváskem těsto. Necháme v teple vykynout.
Z kousků těsta vytvarujeme bochánky, rozmáčkneme skleničkou a vytvarujeme koláče. Přeneseme je na sádlem vymazaný plech a upravíme do kulatého tvaru.
Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem, střed poklademe střídavě tvarohovou a povidlovou nádivkou. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.