Kolednické koláče

Na červené pondělí, tedy den velikonočního koledování, si připomeneme, že pomlázka nebyla jen spletené proutky, ale také koleda. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak upéct pro koledníky koláče.

Ingredience
  • 60 dkg hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 1/4 l mléka nebo smetany
  • 5 dkg droždí
  • 15 kostek cukru
  • 3 skleničky sádla
  • špetka soli
  • trochu muškátového oříšku
  • Tvarohová nádivka:
  • 25 dkg tvaroh
  • 3 dkg másla
  • 1 vejce
  • 5 dkg cukru
  • Vanilka
  • 2 lžíce mléka
  • hrst rozinek
  • trochu muškátového oříšku 
  • Povidla: švestková povidla zahustíme strouhaným perníkem
  • Drobenka:
  • 13 dkg tuku
  • 13 dkg cukru s vanilkovým cukrem
  • 20 dkg hrubé mouky

Z cukru, vlahého mléka a droždí zaděláme kvásek. Mezitím smícháme vejce se sádlem. Pak přidáme mouku a zaděláme vzešlým kváskem těsto. Necháme v teple vykynout. 

Z kousků těsta vytvarujeme bochánky, rozmáčkneme skleničkou a vytvarujeme koláče. Přeneseme je na sádlem vymazaný plech a upravíme do kulatého tvaru.

Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem, střed poklademe střídavě tvarohovou a povidlovou nádivkou. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě.