Koláče švestkové podle duhého vydání sešitu České švestky Mařky Kašparové

Recepty našich babiček tentokrát voní švestkami. Jim byl věnován jeden ze sešitů Knihovny českých hospodyněk a dívek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z něj vybrali návod na švestkové koláče.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Utři na vále 56 dkg mouky a 21 dkg másla hodně. Pak přimíchej 4 žloutky a 2 celá vejce, 2 lžíce dobré smetany, 2 g droždí ve vlažném mléku rozdělaného, 1 lžíci tlučeného cukru a něco soli.

Propracuj vše dobře na vále, podsyp těsto moukou, přikryj je teplým ubrouskem a nech je 1/2 hodiny odpočinouti. Pak vyválej je na tloušťku dvou hřbetů nože, vykroj z něho kulatou formičkou asi 20 kusů a stiskni každý kus prstem tak, aby povstal hezký, kulatý okraj. Polož na každý koláč 4–6 rozpůlených švestek, potři okraj vejcem, a pec koláče v troubě. Pak je posyp cukrem.