Jarní zelná polívka s viničným česnekem podle více jak 100 let starého receptu
Příchod jara znamenal oživení i pro kuchyně našich babiček. Mezi čerstvé bylinky, které používaly při vaření, patří česnek viniční. O jeho prospěšnosti i využití poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jaouběová.
- 1 středně velká cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 20 dkg brambor
- 20 dkg kysaného zelí
- 1 litr vývaru z uzeného masa
- 1 pěkná masitá klobáska
- kytička česneku viničného
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte do zlatova na sádle. Brambory nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli a lehce osmažte. Zalijte vývarem a lehce povařte. Kysané zelí pokrájejte, aby se polévka lépe jedla a cancourky nepadaly ze lžíce. Chvilku povařte.
Přidejte klobásku nakrájenou na kolečka. Pokud je libová, hoďte ji do polévky rovnou, pokud je tučnější, trochu ji vysmažte na pánvičce. Vyškvařený tuk přidejte do polévky. Nakonec přidejte česnek viničný nakrájený na kousky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka