Jarní zelná polívka s viničným česnekem podle více jak 100 let starého receptu
Příchod jara znamenal oživení i pro kuchyně našich babiček. Mezi čerstvé bylinky, které používaly při vaření, patří česnek viniční. O jeho prospěšnosti i využití poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jaouběová.
- 1 středně velká cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 20 dkg brambor
- 20 dkg kysaného zelí
- 1 litr vývaru z uzeného masa
- 1 pěkná masitá klobáska
- kytička česneku viničného
Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte do zlatova na sádle. Brambory nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli a lehce osmažte. Zalijte vývarem a lehce povařte. Kysané zelí pokrájejte, aby se polévka lépe jedla a cancourky nepadaly ze lžíce. Chvilku povařte.
Přidejte klobásku nakrájenou na kolečka. Pokud je libová, hoďte ji do polévky rovnou, pokud je tučnější, trochu ji vysmažte na pánvičce. Vyškvařený tuk přidejte do polévky. Nakonec přidejte česnek viničný nakrájený na kousky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.