Hříšný Jablonec: Historie bižuterního velkoměsta na přelomu 19. a 20. století

Šantány, varieté, slavná jména i první striptýz. A také milionáři, podvody či atentáty. To všechno byl Jablonec nad Nisou na přelomu 19. a 20. století. Jeho historii přibližuje historik Petr Nový z Muzea skla a bižuterie.

Čtěte také

Jablonec nad Nisou patřil od druhé poloviny 19. století k nejbohatším městům u nás. Z obyčejného městyse se po roce 1860 stal díky konjunktuře sklářského zboží centrem exportu. Jablonecká bižuterie se stala celosvětovým pojmem a město hostilo významné hosty.

Jak připomíná historik Petr Nový z jabloneckého Muzea skla a bižuterie, v roce 1911 v Jablonci bylo 116 hostinců a zároveň 5, 6 hotelů. V roce 1931 to bylo 12 hotelů. Například do hotelu Krone ve 30. letech 20. stoletá běžně jezdili zejména němečtí komici, sportovci, herci, i manžel Lídy Bárové. A v jabloneckém hotelu Praha se konal první striptýz v Československu.

Jablonec nad Nisou se díky exportu skla a bižuterie stal na konci 19. a začátku 20. století velkoměstem. Lidé na skleněném zboží přes noc bohatli a s tím se objevovaly i nekalé obchodní praktiky, nechyběli ani podvodníci a podvody.

A tam, kde jsou peníze, bývá i zločin, vraždy a loupeže. Nejen na počátku 90. let 20. století, ale i o zhruba sto let zpátky, v tehdy 40tisícovém Jablonci nad Nisou.

Noční podniky, vraždy, loupeže, a také atentáty. I to přinesla nebývalá prosperita Jablonce nad Nisou, kterou na výsluní dostala výroba a hlavně vývoz skleněné bižuterie.

Atentáty se na Jablonecku nevyhnuly ani obci Zásada, které se díky obrovskému bohatství přezdívalo Paříž severu. Před sto a více lety se to tam totiž doslova hemžilo milionáři.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související