S jarní únavou zatočí bylinkový zápar. Zkuste recept našich prababiček

21. březen 2019

Když nás do peřin zažene zdravý spánek, určitě nelze nic namítat. Ovšem pokud nás k ulehnutí nutí jarní únava, je potřeba se tomu postavit. Můžete to zkusit pomocí bylinek a staročeského receptu.

Byliny se používaly v mnoha lékových formách, mezi kterými kraloval bylinný čaj. Ten dodával tělu příslušné léčivé substance. Přípravě čaje bylo třeba věnovat náležitou pozornost.

Čaje se připravovaly ve skleněné, porcelánové nebo smaltované nádobě. Byliny se buď spařovaly, nebo vařily, mohly se také macerovat. My si dnes připravíme tzv. zápar – tedy nápoj ze spařených bylin, slazený medem.

Ingredience:

1 list šalvěje
1 list rozmarýnu
1 list pelyňku
2 řebříčkové natě
2 třezalkové natě
větší množství listů kopřivy

Listy bylinek dáme do šálku a přelijeme horkou vodou. Po dostatečném vylouhování ochutíme medem. Podáváme vlahý nebo studený.

bylinný čaj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?