S jarní únavou zatočí bylinkový zápar. Zkuste recept našich prababiček
Když nás do peřin zažene zdravý spánek, určitě nelze nic namítat. Ovšem pokud nás k ulehnutí nutí jarní únava, je potřeba se tomu postavit. Můžete to zkusit pomocí bylinek a staročeského receptu.
Byliny se používaly v mnoha lékových formách, mezi kterými kraloval bylinný čaj. Ten dodával tělu příslušné léčivé substance. Přípravě čaje bylo třeba věnovat náležitou pozornost.
Čaje se připravovaly ve skleněné, porcelánové nebo smaltované nádobě. Byliny se buď spařovaly, nebo vařily, mohly se také macerovat. My si dnes připravíme tzv. zápar – tedy nápoj ze spařených bylin, slazený medem.
Ingredience:
1 list šalvěje
1 list rozmarýnu
1 list pelyňku
2 řebříčkové natě
2 třezalkové natě
větší množství listů kopřivy
Listy bylinek dáme do šálku a přelijeme horkou vodou. Po dostatečném vylouhování ochutíme medem. Podáváme vlahý nebo studený.
Související
-
Češi jsou většinu života zdraví. Problémy přijdou až ke konci, říkají statistiky
Češi a Češky prožijí zhruba čtyři pětiny svého života ve zdraví. Obtíže pak provázejí jejich poslední životní pětinu.
-
Krůtí hamburger = zdravý gurmánský zážitek?
Když je něco dobré, nebývá to zdravé a naopak. V případě krůtích hamburgerů by tomu tak být nemuselo. Alespoň pokud se jedná o krůtí hamburgery z Brniště, které jso...
-
Jak vařit ve školních jídelnách zdravě a chutně? To se učily...
Ovesné vločky, ryba nebo jáhly. Taková jídla – přestože jsou zdravá, nepatří mezi školáky zrovna k hitům. Kuchařky ze školních jídelen se proto v České Lípě učily, ...
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?