Jak je nebezpečné zmijí kousnutí pro psy? A jakou jim lidé můžou poskytnout první pomoc? Zeptali jsme se veterináře

3. září 2023

Babí léto přeje výletům do lesů a majitelé psů s sebou často berou i své čtyřnohé společníky. I teď ale můžete ve volné přírodě narazit na zmije. Její kousnutí by nemělo být pro zdravého člověka nebezpečné, jak je to ale se psy?

„Zmijí jed je komplikovaný. Je třísložkový – má hemolytickou složku, neurotoxickou složku, cytotoxickou složku – a strašně záleží na tom, kolik toho jedu se dostane (do rány). Popisují se i suchá kousnutí, že zmije může kousnout, ale nedá jed do rány,“ uvedl jablonecký veterinář Marek Bedrník s tím, že v tom případě jde jen o drobné zranění, se kterým by pes neměl mít problém.

Zmije (ilustrační foto)

„Pokud se ovšem dostane do rány jed, tak příznaky můžou být mnohočetné. Obecně ale zmije nedá do rány jedu tolik, aby to bylo život ohrožující, ani pro malé zvíře. Myslím, že jsme měli jen jedno úmrtí u malého pejska, srdcaře a starého. Jinak všechna zvířata, co jsme kdy ošetřili, tak to zvládla,“ přiblížil Marek Bedrník. Letos řešil 6 případů kousnutí zmijí, loni jich za stejné období měl jen polovinu.

Jaké mají psi příznaky po kousnutí zmijí? A jakou jim lidé můžou poskytnout první pomoc? Můžou mít psi nějakou reakci na kousnutí hmyzem? Poslechněte si rozhovor redaktorky Jany Švecové s veterinářem Markem Bedriníkem.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související