Je agresivní a schopná své teritorium chránit do vzdálenosti 3 kilometrů. Invazivní sršeň asijská

6. říjen 2023, aktualizováno

Nejprve ve Francii, pak i v Německu se objevil nový invazivní druh hmyzu. Sršeň asijská, zvlášť nebezpečná pro včely. Podle odborníků je jen otázkou času, kdy se objeví i v České republice.

Čtěte také

Aktualizace: Sršeň asijská se podle ochránců přírody vyskytuje v Česku, poprvé ji objevili ve čtvrtek 5. října 2023 v Plzni. Zdroj: iRozhlas.cz

(Poz. red.: Původní text a reportáž je z 31. srpna 2023.)

Mezi živočichy, kteří se dostávají do Evropy díky cestování, nebo vlivem změny klimatu, se v poslední době objevila i sršeň asijská. Zatím byl její výskyt hlášen ve Francii, v poslední době už se objevily i v sousedním Německu.

Podle odborníků je velmi pravděpodobné, že se tento agresivní druh objeví i u nás. Zatímco u člověka může její bodnutí vyvolat alergickou reakci, doslova zkázonosná je pro včely. Likvidovat může celá včelstva.

„To nebezpečí spočívá v tom, že sršeň asijská je schopná likvidovat včelstva včely medonosné z pohledu, řekněme, defenzivního. To znamená, že si chrání svůj příbytek, a pokud se kolem nachází včelstva včelařů, je sršeň asijská schopná ty včely napadat, zabíjet a likvidovat,“ potvrdil ředitel krajské veterinární správy v Liberci Romana Šebesty.

„Sršeň asijská je velice agresivní, způsobuje u člověka alergické reakce a je schopná své teritorium chránit až do vzdálenosti 3 kilometrů,“ upozornil ještě.

Jak se hnízda asijských sršní liší od těch běžných? Co by měl včelař dělat, aby svá včelstva ochránil? Byla už sršeň asijská zaznamenána v Libereckém kraji? Jaké další invazivní druhy se mohou dostat do Evropy a kdo se tím zabývá? Poslechněte si reportáž Jany Švecové.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související