Jak najít les, kde můžou růst houby? Na to mám hezkou pomůcku, říká mykolog Zdeněk Pelda
Vyšší teploty a déšť, kombinace vhodná hlavně pro růst hub. Kde je ale máme najít, to nám poradil zkušený mykolog Zdeněk Pelda.
Začátek sezóny
„Když houby začínají, tak zpravidla první houby rostou mimo les, respektive na kraji lesa, na poli, na lesních cestách a tam, kam se vláha dostane snadno. Takže začátek sezóny bývá charakteristický tím, že nálezy uprostřed lesa jsou minimální, zatímco po okrajích se sbírá. To nahrává těm, co moc nechodí a mohou šmejdit po okrajích,“ přiblížil Zdeněk Pelda.
Jednohřibový les
„Máme ještě jinou zkušenost. Přijedeme k vytipovanému lesu, jdeme do lesa a na jeho kraji najdeme nádherný hřib. Tak se všichni zaradujeme a jdeme dál. A už nenajdeme vůbec, ale vůbec nic. Takže tomu lesu začneme říkat jednohřibový. To se teď na Liberecku může stávat mnohem častěji, protože srážky na Liberecku jsou mizerné. Vždy dostáváme pouze malou část toho, co bychom měli dostávat. Proto také, když čtete, kde rostou, tak Liberecko je upozaděno právě tím, že srážky byly minimální a i předpokládané srážky, které mají být, většinou zklamou,“ uvedl mykolog.
„Když půjdete do lesa, ve kterém nepršelo, tak logicky nic nenajdete. Proto jsou velké rozdíly v nálezech lidí, kdy někteří přinesou plné koše a jiní nevidí ani takzvaně prašivku. Je to dáno tím, že ty srážky jsou rozdílné a místní. Například včera jsem zažil, když jsem byl na terminálu, tak byla smršť, že jsme se museli schovat. Na jiných místech v Liberci ale svítilo slunce. Tím je dána ta zkušenost lidí, kteří říkají: houby rostou, běž tam a tam. Ale kdo jde na blind, tak zpravidla nepřinese nic. Anebo řekne: našel jsem pouze jedno místo a tam těch hub bylo prostě hodně,“ vysvětlil Zdeněk Pelda.
Jak najít ten správný les?
„Na to mám hezkou pomůcku. Doporučuji všem posluchačům, aby si našli na hydrometeorologických stránkách stránku, která má krásný název: Hlásná a předpovědní povodňová služba. Tam je seznam všech srážkoměrů v České republice, a když si najdete nejbližší místo, kam chcete jít, tak vidíte přesně po hodinách, kolik napršelo. A ne takové laické: tady lilo jak z konve a pak zjistíte, že tam spadl milimetr,“ poradil Zdeněk Pelda.
„Když to sledujete dlouhodobě, tam můžete týden dozadu, tak když před týdnem napršelo, už to stojí za to po těch sedmi dnech, když tam byly dobré srážky, se jít podívat. Ale představa, že dneska zaprší a zítra budou houby, je málo pravděpodobná. Ale není vyloučena,“ doplnil mykolog.
Související
-
Není lepší houby, než je růžovka, říká mykolog Zdeněk Pelda. Podle čeho ji ale správně poznáme?
Hřiby, křemenáče, václavky, růžovky a další druhy hub nám v tomto období dělají radost. Právě o nich si Iveta Kalátová povídala s mykologem Zdeňkem Peldou.
-
Omáčka z májovek, z chorošů guláš. Jak zpracovat jarní houby, to nám poradil liberecký mykolog Pelda
Letošní deštivé počasí svědčí jarním houbám, kvůli chladu ale rostou pomaleji. Na oblíbené smrže už je sice pozdě, houbaři ale právě teď můžou najít třeba chutné májovky.
-
Kačenka česká? Královna jarní kuchyně a neskutečná dobrota,...
Pochutnat si na čerstvých houbách – na to nemusíme čekat až na hlavní houbařskou sezonu. Kačenky, smrže, ucháče a destice čekají na první nedočkavé houbaře už teď b...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.