Tipy na víkend v Libereckém kraji: Poutě, tančírna, festivaly, i hasičské oslavy nebo Den geoparku

25. červenec 2024

Poslední červencový víkend je tu, nabízíme několik tipů, jak si ho užít v Libereckém kraji.

Troubení v Příchovicích

Čtěte také

Krkonošský národní park pořádá další sousedské setkání za doprovodu trubačů Správy KRNAP, kteří zahrají loveckou hudbu, u příležitosti 120. výročí vyhlášení první přírodní rezervace na Strmé stráni v Labském dole, kterou vyhlásil Jan Nepomuk hrabě Harrach v roce 1904. Tentokrát se bude troubit u kapličky Panny Marie v Příchovicích, v pátek 26. července od 18 hodin.

Tančírna na Petříně

V Jablonci nad Nisou na Petříně si v pátek 26. července můžete pod otevřeným nebem zatančit salsu, bachatu a kizombu. Připravený je i program pro nováčky, kteří si mohou vyzkoušet základní kroky salsy a bachaty. Open air tančírna s výhledem na Jablonec začíná v 19 hodin. Pořadatelé upozorňují, že se bude tančit na betonovém povrchu, myslete na to při výběru tanečních bot. Akce se bude konat, pokud nebude pršet.

Údolská pouť

Tradiční Údolská pouť mezi krásnými roubenými chaloupkami v malebné vesničce Kryštofovo Údolí pod Ještědem k svatému Kryštofu, patronu místního dřevěného kostela se letos koná od pátku 26. do neděle 28. července. Připraven je bohatý duchovní i kulturní program s doprovodným tržištěm. Na třídenní program pouti jsme se zeptali našeho bývalého kolegy, nyní v roli uvádějícího moderátora Údolské poutě, Jakuba Marvana, poslechněte si to:

Narozeniny Českolipské pivotéky

V České Lípě v pátek 26. a v sobotu 27. července oslaví 5. narozeniny Českolipské pivotéky. Dvoudenní oslavy se budou konat na hřišti u střední průmyslové školy a vystoupí například Turbo, UDG, Žlutý pes, Iné kafe a dalších 12 kapel.

Benátská!

Asi největší hudební festival odstartoval v libereckém Vesci ve čtvrtek 25. a počká tam na vás do neděle 28. července. Vystupujících je hodně, zmíníme jen některé: Scooter, Suzi Quatro, Slade, Pokáč, Jelen, Žlutý pes, Marie Rottrová, Jelen, Pokáč, Sebastian a další.

Starosplavská pouť

V sobotu 27. července začne příjezdem Jezerní královny tradiční pouť ve Starých Splavech. Podle pořadatelů se příjezd královny očekává v 9.30 v přístavišti výletních lodí. Po slavnostním přivítání se její průvod vydá do parku v centru obce, kde v 10 hodin začne bohatý program. Připraven je bohatý stánkový prodej, občerstvení i pouťové atrakce rodiny Novotných.

Den Geoparku Český ráj

V neděli 28. července se můžete v kempu Sedmihorky seznámit s Geoparkem UNESCO Český ráj. Na 12 stanovištích se netradičními hravými formami dozvíte, jak se rýžují granátky, mele obilí na kamenném mlýnku, vyrábí šperky z kamene, poznávají horniny a minerály Českého ráje nebo brousí drahokamy. V podvečer bude přednáška geologa Mgr. Jana Bubala o geodiverzitě Geoparku UNESCO Český ráj. Akce je vhodná nejen pro rodiny s dětmi.

Velký hasičský den v Josefově dole

Oslavy výročí 150 let od založení Sboru dobrovolných hasičů v Josefově dole pokračují v sobotu 27. července v areálu Huť Marie. Program začne ve 13 hodin a potrvá přes sobotní půlnoc. Vedle hudební produkce a atrakcí pro děti jsou připravené také například ukázka „z filmu Postřižiny“, tedy záchrana z komína a slaňování, ukázka vyprošťování osob při dopravní nehodě, ocenění sboru a jejich členů a ohnivá show.

Živá kultura = živý Liberec

Další tipy najdete v přehledu akcí Živá kultura = živý Liberec, který je neziskovým projektem Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Projekt propaguje a propojuje libereckou kulturu a jednotlivé pořadatele.

autoři: Tomáš Beneš , reČRoL | zdroj: webové stránky zmíněných pořadatelů
Spustit audio

Související