Jak se žije šlechticům: Na návštěvě u hraběte Františka Kinského

Pozval vás už někdy někdo na svůj zámek? Redaktor Pavel Petr to štěstí měl a rád se o to podělí. Vstupte s ním do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí hraběte Františka Kinského.

Čtěte také

„Maria František Jan Emanuel Silvestr Alfons, příjmením Kinský, a pokud plné příjmení, tak z Vchynic a Tetova,“ představil se na požádání celým svým jménem hostitel tohoto dílu pořadu Setkání u mikrofonu. „Ale říkejte mi ‚pane Kinský‘,“ dodal s úsměvem.

Se šlechtickým rodem Kinských je spojen erb, tři stříbrné vlčí zuby na červeném štítě. V roce 1992 byl rodu navrácen majetek včetně Nového zámku a jeho rekonstrukce trvala dlouhých dvanáct let.

V dobách totality pracoval František Kinský i v Československé televizi, a do té České se vrátil, provází diváky cyklem Modrá krev. A je průvodcem i návštěvníkům svého Nového zámku.

Jaká je historie šlechtického rodu Kinských a kde všude členové rodu žijí? Jaké bylo dětství malého šlechtice? A jak vznikla spolupráce s klavíristou Matyášem Novákem? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související