Hrachové opečánky

6. duben 2020

Když se řekne modré pondělí, tak některým se možná vybaví označení dne, kdy nešel do práce. A je to vlastně správně, protože pohanské velikonoční tradice mají modré pondělí jako den nicnedělání. To ale neplatilo pro všechny. Hospodyně vařit musely a tak budeme i my.

Hrachové opečánky

2 - 3 stroužků česneku
5 lžic strouhanky
¼ kg hrachu
1 lžíce čerstvé petrželky
2 vejce

Hrách přebereme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme vodou novou a uvaříme doměkka, nesolíme. Poté hrách scedíme a necháme vychladnout. 
Vařený hrách utřeme na hrubou kaši, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nezapomeneme přisypat strouhanku na zahuštění a čerstvou petrželku nasekanou nadrobno. Vypracujeme hrachové těsto. Z těsta tvarujeme placičky, které z obou stran obalíme v mouce, poté je vkládáme do rozpáleného sádla a smažíme po obou stranách dozlatova. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.