Hrachové opečánky
Když se řekne modré pondělí, tak některým se možná vybaví označení dne, kdy nešel do práce. A je to vlastně správně, protože pohanské velikonoční tradice mají modré pondělí jako den nicnedělání. To ale neplatilo pro všechny. Hospodyně vařit musely a tak budeme i my.
Hrachové opečánky
2 - 3 stroužků česneku
5 lžic strouhanky
¼ kg hrachu
1 lžíce čerstvé petrželky
2 vejce
Hrách přebereme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme vodou novou a uvaříme doměkka, nesolíme. Poté hrách scedíme a necháme vychladnout.
Vařený hrách utřeme na hrubou kaši, přidáme vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nezapomeneme přisypat strouhanku na zahuštění a čerstvou petrželku nasekanou nadrobno. Vypracujeme hrachové těsto. Z těsta tvarujeme placičky, které z obou stran obalíme v mouce, poté je vkládáme do rozpáleného sádla a smažíme po obou stranách dozlatova.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.