Hovězí s pažitkovou omáčkou podle receptu z podhůří Krkonoš
Pažitku zná asi každý a tak nepřekvapí, že byla hojně používána i v kuchyních našich babiček. A to i v podhůří Krkonoš, odkud je recept na hovězí s pažitkovou omáčkou.
- 1,5 kg hovězího masa
- 1 mrkev
- 2 lžíce sádla
- 5 dkg másla
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- 1,5 dcl zakysané smetany
- 1 svazek pažitky
- mletý pepř
Hovězí maso omyjeme a osušíme. Oloupanou mrkev nakrájíme na dlouhé špalíčky a maso jimi prošpikujeme. Ovážeme ho provázkem, aby si uchovalo tvar. V hrnci si rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran opečeme. Zalijeme vodou, osolíme a zvolna uvaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme a necháme trochu zchladnout.
V menším hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou moukou a krátce osmahneme. Přilijeme ½ l vývaru z masa a jíšku v něm dobře rozmícháme a povaříme. Potom přidáme zakysanou smetanu, ochutíme solí i pepřem a ještě povaříme. Pažitku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Nasekáme ji nadrobno a vmícháme do hotové omáčky.
Měkké hovězí maso nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme pažitkovou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka