Herbábný bandorový knedlíky z kraje pod Krkonošemi

Ne, není to překlep, podíváme se na recept na bramborové knedlíky z vařených a syrových brambor. Do kuchyní našich babiček i na jejich zahrádky nás doprovodí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1/2 kg vařených brambor
  • čtyři velké syrové brambory
  • 1 dl horkého mléka
  • lžička soli
  • 14 dkg krupičné mouky

Půl kila vařených, strouhaných brambor (studených) se dá na mísu. Čtyři hodně velké syrové brambory a rozstrouhají, dají se na cedník, polijí se kapkou horkého mléka a nechají se utěrkou přikryté, až voda z nich vykape. Následně se položí na mísu k vařeným bramborům, přidá se necelá lžička soli, 14 dkg krupičné mouky, dobře se vypracuje těsto a nechá se půl hodiny odpočinout. Dále se dělají knedlíky ve velikosti menšího pomeranče. Vaří se 12-15 minut v málo osolené vodě. Po uvaření se okamžitě rozkrojí, polijí horkým sádlem s kyselým zelím.