Guláš z řípy

20. únor 2020

Guláš často považujeme za tradiční český pokrm, ale jeho původ je maďarský. Název je odvozen z maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Co když ale hovězí nahradíme červenou řepou?

Guláš z řípy 

40 dkg červené řepy
5 brambor
2 cibule
8 dkg anglické slaniny
1 klobása
4 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
majoránka
2 lžíce hotové jíšky
trochu oleje

Na trošce oleje opečeme na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli. Brambory a řepu nakrájíme na kostky, uzeninu na kousky a přidáme na cibuli. Promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pod pokličkou uvaříme doměkka. Nakonec vmícháme jíšku, chvíli povaříme a odstavíme. Podle svého gusta ochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme. Podáváme s chlebem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.