Guláš z řípy
Guláš často považujeme za tradiční český pokrm, ale jeho původ je maďarský. Název je odvozen z maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Co když ale hovězí nahradíme červenou řepou?
Guláš z řípy
40 dkg červené řepy
5 brambor
2 cibule
8 dkg anglické slaniny
1 klobása
4 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
majoránka
2 lžíce hotové jíšky
trochu oleje
Na trošce oleje opečeme na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli. Brambory a řepu nakrájíme na kostky, uzeninu na kousky a přidáme na cibuli. Promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pod pokličkou uvaříme doměkka. Nakonec vmícháme jíšku, chvíli povaříme a odstavíme. Podle svého gusta ochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme. Podáváme s chlebem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.