Fazole ve smetanové omáčce s koprem podle receptu z Hejnic

Pro někoho dobrota, pro jiného smetí. Tuto bylinku z receptů našich babiček jedni milují, druzí se jí vyhýbají, jak jen to jde. Babiččin recept je o kopru, vařit budeme fazole ve smetanové omáčce s koprem.

Ingredience
  • 50 dkg barevných fazolí
  • 4 brambory
  • ¼ l smetany
  • 10 dkg másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 10 dkg slaniny
  • 3 lžíce octa
  • kopr
  • špetka soli
  • špetka pepře

Den předem namočíme fazole do vody. Druhý den dáme fazole do vody vařit. Ke konci vaření přidáme 2 lžíce octa. Zvlášť uvaříme na kostičky nakrájené brambory. Do kastrolu dáme osmažit na kostičky nakrájenou slaninu, na ní trochu osmahneme uvařené fazole, zalijeme vývarem z fazolí, přilijeme smetanu a zahustíme jíškou z másla a hladké mouky. Přidáme kopr, ocet, opepříme a osolíme. Necháme chvilku provařit. Podáváme s dobrým čerstvým chlebem.