Fastenbrezen (postní preclíky)
Tentokrát se vydáme do česko-německého pohraničí, kde se pekly postní preclíky.
Ingredience
- 1 kg polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 5 dkg droždí
- mléko
- cukr na kvásek
- sůl
Z mléka, dvou lžic mouky a trošky cukru zaděláme kvásek. Když vzejde, přidáme ho k ostatním surovinám. Propracujeme a dáme kynout. Z vykynutého těsta vyválíme válečky a z nich stočíme preclíky. Potřeme vejcem a posypeme solí a kmínem. Vložíme na vymaštěný plech a zprudka upečeme. Můžeme upéct i sladké, potřené sladkou vodou, posypané hrubým cukrem se špetkou skořice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.