Domácí jitrnice

10. únor 2021

Když se řekne zabijačka, tak si většinou vybavíme jitrnice a jelítka. A protože zabijačky byly spojené s masopustním obdobím, nemůžou tyhle dobroty chybět ani v receptech našich babiček. S Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme jitrnice.

Domácí jitrnice

Suroviny na jitrnice již známe, pořídit je můžeme u svého řezníka i bez zabijačky, tak se dáme do práce.

Uvaříme droby z prasátka s kusem vepřového masa, játra necháme syrová. Kůžičky z drobů seřežeme, droby i jatýrka nadrobno rozkrájíme, přidáme k tomu čtyři v mléce rozmočené žemličky, trochu tlučené všehochuti – tlučeného pepře, trochu marjánkových lístků, několik stroužků rozetřeného česneku, osolíme, přidáme hrnek mastné polívky a dobře to promícháme. Touto kaší naplníme dobře očistěná střívka, konce zašpejlujeme. Jitrnice uvaříme v polívce, v níž jsme vařili droby. Podáváme s nastrouhaným křenem a chlebem, nebo je uschováme k další potřebě na smažení. To děláme tak, že do hrnce dáme malý kousek vepřového sádla, vložíme na to jitrničky a necháme po obou stranách osmažit. K tomu podáváme usmažené brambory a dušené zelí.

Spustit audio