Dobrý den s Českým rozhlasem, hlásil herec Vojtěch Rón z historické budovy libereckého rozhlasu

17. říjen 2023

Na 17. října připadá výročí úmrtí herce Šaldova divadla v Liberci a turnovského rodáka Vojtěcha Róna. Za třicet let ztvárnil desítky rolí. Připomínáme ho ve vzpomínkách jeho hereckých kolegů.

Čtěte také

Dobrý den s Českým rozhlasem. Tak se herec a divadelní badatel Vojtěch Ron ohlašoval čtyři roky z historické budovy Českého rozhlasu Liberec, kde působil po skončení divadelní kariéry jako strážný. Po té, co ho nemoc připravila o obě nohy a upoutala na vozík, do telefonu se ohlašoval: „Tady Beznoh.“

„Vojta Rón pro mě byl obrovský noblesní herec. Když jsem přišel do angažmá do Divadla F. X. Šaldy, on hrál Jiřího z Poděbrad a já jsem mu hrál šaška. On to hrál s tou noblesou a já jsem byl klaun, takže jsme si nelezli do zelí a pěkně jsme si rozuměli,“ vzpomíná na kolegu herec Václav Helšus v pánské šatně divadla a ukazuje, na které židli tam Vojtěch Rón sedával.

„Když jsem přišel z Ypsilonky k Šaldům, a tady jsem vlez‘ na to jeviště, tak jsem si řekl, Ježíši Kriste, já to neumluvím… A právě od Vojty Róna jsem to dostal jako do ucha, tak to byl dárek od Vojty,“ dodává, čemu se od tehdy zkušenějšího kolegy naučil.

Vojtěch Ron působil v angažmá libereckého Šaldova divadla od roku 1960 do roku 1990. Další z herců souboru Martin Polách, který se ale s Vojtěchem Rónou na jevišti nepotkal. „Já jsem nastoupil v roce 1993,“ potvrzuje Martin Polách. „Nicméně to byla tak velká liberecká osobnost… Já jsem se s ním toužil seznámit, protože můj tatínek herec zemřel, když mně bylo 12 let a já už vlastně o něm moc informací nemám. A pan Rón měl přesně napsáno, kde po Disku, po škole, získal první angažmá,“ vysvětluje.

Jaké další vzpomínky na Vojtěcha Rónu Václav Helšus a Martin Polách mají? Jaké role Vojtěcha Rónu proslavili? Poslechněte si reportáž z divadelní šatny, kde natáčela redaktorka Jana Švecová.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související