VIDEO: Sokl pod českolipským Leninem ukrýval časovou schránku. Byli jsme u jejího otevírání

23. květen 2024

Pracovníci Státního okresního archivu a zástupci města v České Lípě otevřeli časovou schránku umístěnou v podstavci někdejšího pomníku sovětského revolucionáře Vladimíra Iljiče Lenina. Od roku 1987 stál před budovou tehdejšího sídla komunistické strany a na místě vydržel zhruba tři roky.

Zhruba dva roky před sametovou revolucí nechali v České Lípě umístit jednu z posledních soch Vladimíra Iljiče Lenina ve střední Evropě. Na místě zůstal jen krátce, ale ještě donedávna u základní umělecké školy čněl mohutný, prázdný piedestal.

Pod ním se teď našla časová schránka pro budoucí generace. Obsahovala zakládací listiny a plánky pomníku, a také dobový tisk. Ukázalo se ale, že do ní zatékalo a dokumenty jsou poškozené.

„Překvapilo mě, že velmi ‚lajdácky‘ opatřili ty dokumenty, většinou se to dává do neprodyšného obalu“ řekl trochu zklamaně vedoucí českolipského archivu Petr Kozojed po otevření schránky.

Na svou dobu šlo přitom o velkou zakázku v hodnotě 2,5 milionů tehdejších korun. Zřejmě se počítalo s tím, že tam socha Lenina bude na věčné časy. Souhrou dějin z místa zmizel už za tři roky.

„Tady, co je vidět velmi matně, jsou asi nějaké skici půdorysů pomníku a řešení okolního prostoru, a poslední, což se typicky dávalo do pamětních schránek, je dobový tisk, což je tedy Nástup (českolipské dobové noviny) z 24. září 1987,“ popsal, co zřejmě schránka obsahuje.

Archiv naštěstí kopie většiny dokumentů má. Redaktorovi Jiřímu Jelínkovi se tak podařilo dohledat stejné vydání českolipského Nástupu, kde se vpravo dole o přípravě pomníku píše.

Poslechněte si reportáž z otevírání schránky.

Související