Liberecké Šaldovo divadlo slaví 140 let od svého otevření. Jaký program diváky čeká?

V Liberci ve čtvrtek 28. září začíná třídenní oslava 140 let od otevření Divadla F. X. Šaldy. Jaký program divadelníci připravili, to nám ve studiu Českého rozhlasu Liberec prozradila ředitelka divadla, Linda Hejlová Keprtová.

„Liberecké Divadlo F. X. Šaldy má v tuto chvíli tři soubory – činoherní, baletní a operní. Samozřejmě disponuje technickým personálem, administrativním personálem. Dohromady nás je tam asi 230 stálých zaměstnanců a k tomu máme samozřejmě hostující umělce, inscenátory a tak dále,“ představila ředitelka Šaldovo divadlo.

Kromě oslav jeho 140 let čeká liberecké divadelníky o následujícím víkendu napínavé chvíle. Herečka činoherního souboru Šaldova divadla Karolína Baranová je totiž za roli Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci libereckého divadla nominovaná na cenu Thálie. Ta se bude udělovat už v sobotu 30. září.

Ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy  Linda Hejlová Keprtová

Oslavy 140 let od jeho založení začnou odpoledne ve čtvrtek 28. září na prostranství před hlavní budovou. Diváky tam čeká například divadelní jukebox nebo vystoupení kapely NE-KLIŠÉ. Oslavy budou pokračovat i v pátek 29. září divadelním plesem. Ten se dosud konal v Lidových sadech a letos ho organizátoři přesunuli do divadla. Nebude chybět živá hudba, půlnoční překvapení, dražba kostýmů nebo křest knihy k 140 výročí divadla.

Tančit bude možné i na novém jevišti, místa k sezení budou například i přímo v hledišti. Třídenní oslavy zakončí sobotní večerní Afterparty pro diváky ve věku 15 až 26 let. Podrobnosti si můžete poslechnout v rozhovoru ředitelky Šaldova divadla Lindy Hejlové Keprtové s moderátorkou Janou Fričovou.

autoři: Jana Fričová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.