Dobrovické řepánky

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.

Ingredience
  • 1kg hladké mouky
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 1 vajíčko
  • 4 dkg kvasnic
  • sůl
  • 2 dcl mléka
  • cukr

Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme a důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme rozpuštěné máslo a vejce a propracujeme vařečkou těsto. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 1 hodinu. Poté těsto vyklopíme na vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou. Zabalíme a vytvarujeme bochánek. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.

Ingredience
  • cukrová řepa
  • mletý mák
  • skořice
  • mletý hřebíček
  • badyán
  • perník

Náplň: Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme a vaříme v celku spolu s kořením. Poté nastrouháme. Mák umeleme a povaříme s mlékem. Řepu a povařený mák smícháme.