Dobrovické řepánky
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.
- 1kg hladké mouky
- 7 lžic rozpuštěného másla
- 1 vajíčko
- 4 dkg kvasnic
- sůl
- 2 dcl mléka
- cukr
Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme a důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme rozpuštěné máslo a vejce a propracujeme vařečkou těsto. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 1 hodinu. Poté těsto vyklopíme na vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou. Zabalíme a vytvarujeme bochánek. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.
- cukrová řepa
- mletý mák
- skořice
- mletý hřebíček
- badyán
- perník
Náplň: Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme a vaříme v celku spolu s kořením. Poté nastrouháme. Mák umeleme a povaříme s mlékem. Řepu a povařený mák smícháme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.