Dobré koláče z Kuchařky „Lady“ od Anastazie Seidlové

Už v dobách našich babiček nechyběla v kuchyních kuchařská kniha. Nevycházelo jich tolik jako dnes, ale už tehdy některé obsahovaly víc než jen recepty. To dokládá výběr Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. Recept ale chybět nebude, a to na dobré koláče.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Na misce se tře dvacet deka nového másla, připojí se k tomu čtyři žloutky, dvě lžíce cukru a tře se to do pěny. Ve vlahém mléce se zmladí tři a půl deka kvasnic, dají se k utřené hmotě a též se připojí lžička soli, citronová kůra, půl kila mouky a dobrého vlahého mléka tolik, aby bylo přiměřeně prostředně tuhé těsto.

Dobře se propracuje až od vařečky a mísy odpadává. Nechá se ubrouskem přikryté kynouti; pak se z toho tvoří malounké koláčky, plní se povidly, mákem, neb nádivkou tvarohovou. Potírají se na povrchu rozkverlaným vejcem, nechají se opět vykynouti, pak se v troubě do červena upekou.