Divoká kachna s játrovou omáčkou podle Anuše Kejřové
V receptech našich babiček čeká lahůdka z kuchařky, kterou měly v kuchyni naše babičky a je oblíbená dodnes. Anuše Kejřová ji uvádí jako divokou kachnu s játrovou omáčkou.
- 1 kachna
- sůl
- 10 dkg loje
- 1 cibule
- 5 lžic octa
- sklenka červeného vína
- 6 hřebíčků
- 5 zrn nového koření
- citronová kůra
- 1 bobkový list
- játrová omáčka (játra kachní, 2 lžíce smetany, 5 dkg kaparů)
Dobře očištěnou a nasolenou kachnu vložíme do rendlíku na kousek hovězího loje a jednu rozkrájenou cibuli. Přilijeme trochu vinného octa a sklenku vína, přidáme několik hřebíčků, koření, citronovou kůru a bobkový list a kachnu necháme dusit, až je na obou stranách červená. Kachnu pak polijeme játrovou omáčkou.
Omáčku si připravíme takto: játra z kachny trochu osmažíme, dobře rozetřeme, dáme do rendlíku a zředíme šťávou z pečené kachny; vše dobře rozmícháme a necháme povařit, pak protlačíme sítem (popřípadě ještě procedíme), přidáme trochu kyselé smetany a několik kaparů a ještě povaříme. Omáčku vlijeme na porcovanou kachnu a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.