Divoká kachna s játrovou omáčkou podle Anuše Kejřové

V receptech našich babiček čeká lahůdka z kuchařky, kterou měly v kuchyni naše babičky a je oblíbená dodnes. Anuše Kejřová ji uvádí jako divokou kachnu s játrovou omáčkou.

Ingredience
  • 1 kachna
  • sůl
  • 10 dkg loje
  • 1 cibule
  • 5 lžic octa
  • sklenka červeného vína
  • 6 hřebíčků
  • 5 zrn nového koření
  • citronová kůra
  • 1 bobkový list
  • játrová omáčka (játra kachní, 2 lžíce smetany, 5 dkg kaparů)

Dobře očištěnou a nasolenou kachnu vložíme do rendlíku na kousek hovězího loje a jednu rozkrájenou cibuli. Přilijeme trochu vinného octa a sklenku vína, přidáme několik hřebíčků, koření, citronovou kůru a bobkový list a kachnu necháme dusit, až je na obou stranách červená. Kachnu pak polijeme játrovou omáčkou.

Omáčku si připravíme takto: játra z kachny trochu osmažíme, dobře rozetřeme, dáme do rendlíku a zředíme šťávou z pečené kachny; vše dobře rozmícháme a necháme povařit, pak protlačíme sítem (popřípadě ještě procedíme), přidáme trochu kyselé smetany a několik kaparů a ještě povaříme. Omáčku vlijeme na porcovanou kachnu a podáváme.