Čočka se zelím a uzeným
Vrcholem tohoto dílu receptů Vladimíry Jakouběové bude čočka se zelím a uzeným, ale ještě předtím nahlédneme do komory našich babiček, kam se s mikrofonem vydal redaktor Jaroslav Hoření.
- 30 dkg čočky
- 30 dkg uzeného masa
- 2 hrsti kysaného zelí
- 1 cibule
- sůl
- mletý pepř
- sádlo
Přebranou čočku namočíme den předem do vody. Druhý den uvaříme doměkka.
Maso nakrájíme na kostičky, zelí překrájíme na menší kousky. Na pánvi rozhřejeme sádlo a na něm necháme zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Přisypeme maso, zelí, promícháme, osolíme, okořeníme a trošku podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme chvilku pod pokličkou. Do pánve přidáme uvařenou čočku, promícháme a podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.