Chow-chow podle Národní domácí kuchařky Marie Rosické z konce 19. století

V receptech našich babiček se podíváme, jak se na zimu připravovaly hospodyně ve městech. Ty si mohly na tržištích koupit nejen u nás vypěstované plody, ale i ty cizokrajné. Za ně se považovala i rajská jablíčka, která se zavářela do sklenic s další zeleninou.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

„1 kg zelených rajských jablek, velkou hlávku zelí, tucet červených a tucet zelených paprikových lusků a tucet cibulí usekej, každé zvlášť, pak to dobře dohromady promíchej, trochu osol, dej do pytlíku a nech to pověšené přes noc odkapat.

Ráno to rukama do sucha vymačkej, pak to dej do hluboké mísy, polej studeným octem, nech to šest hodin stát a opět vymačkej. Potom přidej koflík celé a koflík umleté hořčice, tři lžíce celerového semene, lžíci tlučeného květu, tři lžíce nového koření a čtvrtku ustrouhaného křenu, dobře to promíchej, dej do sklenic nebo kamenných hrnků, polej vařícím octem svařeným s 20 dkg cukru, tak aby byla smíšenina úplně krytá, a když to vychladne, nádoby dobře uzavři nebo obvaž a uschovej."