Chodský rýpl

Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.

Ingredience
  • 1 a ½ kg brambor vařených ve slupce
  • sádlo na pečení a pod cibuli
  • máslo na pomaštění
  • ½ kg hrubé mouky
  • 1 cibule

Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme a na vále promícháme s hrubou moukou, aby vznikla drobenka. Drobenku nasypeme na vymaštěný plech, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme do růžova za občasného promíchání vidličkou. Upečené nasypeme do mísy, pokropíme troškou mléka, misku přiklopíme, aby změkly, dáme na talíř, omastíme rozpuštěným máslem, nebo osmaženou cibulkou na sádle. Podáváme s kysaným zelím.