Chodský rýpl
Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.
- 1 a ½ kg brambor vařených ve slupce
- sádlo na pečení a pod cibuli
- máslo na pomaštění
- ½ kg hrubé mouky
- 1 cibule
Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme a na vále promícháme s hrubou moukou, aby vznikla drobenka. Drobenku nasypeme na vymaštěný plech, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme do růžova za občasného promíchání vidličkou. Upečené nasypeme do mísy, pokropíme troškou mléka, misku přiklopíme, aby změkly, dáme na talíř, omastíme rozpuštěným máslem, nebo osmaženou cibulkou na sádle. Podáváme s kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.