Boží milosti

9. březen 2020

Masopustní radovánky probíhaly nejen na venkově, ale i v městském prostředí. A tak se s Vladimírou Jakouběovou podíváme na to, jak připravovaly hospodyňky ve městech boží milosti.

Boží milosti

30 dkg hladké mouky
3 dkg cukru
3 dkg másla
1 žloutek
1 lžíce rumu
mléko
tuk na smažení
moučkový cukr s vanilkou na obalení

Přísady smícháme na válu a zpracujeme v těsto, které je řidší než těsto na nudle. Těsto hněteme až do chvíle, kdy se na něm udělají puchýřky, poté je vyválíme na plát o síle asi 0,5 cm a z něho rádýlkem (zubatým kolečkem) vykrajujeme různé tvary, zvláště kosočtverce, trojúhelníky a čtverečky. Ty se usmaží na rozpáleném tuku dozlatova a ještě horké se obalují v moučkovém cukru s vanilkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

tajny_denik.jpg

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.