Bandorové knedlíky s cibulkou

Zavítáme do dob našich babiček, kdy se vařily různé dobroty jako bandorové knedlíky s cibulkou. A k receptu mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření povídání o proutkařích.





Ingredience
  • ¾ kg vařených brambor
  • 25 dkg hrubé mouky
  • 10 dkg krupice
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule

Předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory dáme na pomoučený vál, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něho vejce, osolíme, posypeme moukou a krupicí. Vejce smícháme s moukou, a potom postupně zpracujeme brambory.

Těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme na plát, který posypeme osmaženou cibulkou. Zavineme, uzavřeme konce a kraj těsta přitlačíme. Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut pomalým varem. Knedlík nakrájíme nití na plátky. Podáváme k pečenému masu.