Bábovka máslová

Hrdinou povídání o kuchyni našich babiček bude tentokrát doktor August Oetker a s jeho práškem do pečiva vyzkoušíme máslovou bábovku. Recept z počátku 20. století objevila Vladimíra Jakouběová.

Třeme 5 dkg čerstvého a 4 dkg převařeného másla v kamenné míse do pěny, pak přidáme 14 dkg tlučeného cukru, 4 žloutky, trochu citronové kůry, špetku vanilky, dvě až tři strouhané hořké mandle a třeme ještě asi čtvrt hodiny. K utřené hmotě přidáme pak ze čtyř bílků tuhý sníh, půl litru mléka neb smetany.

Na vále dobře promícháme 28 dkg sypké mouky se sáčkem Oetkerova pečivového prášku a k utřené hmotě to vařečkou zlehka zamícháme. Též můžeme přidati 4 dkg loupaných nakrájených mandlí, hmotu nalijeme rychle do omastkem vymazané, smaženou strouhankou vysypané formy a pečeme v dobře prohřáté troubě 1/2–3/4 hodiny. Upečenou pocukrujeme a podáváme s kávou.