Babiččiny rohlíčky máslové s droždím

V receptech našich babiček si připomeneme práci truhlářů. A s pomocí jednoho jejich výrobku zaděláme na máslové rohlíčky.







Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Prohněť 25 dkg mouky a 15 dkg másla v těsto, vyválej je na čtverce, přelož opět a přimíchej nožem trochu soli, 2 žloutky, 2 dkg droždí (rozdělaného v 5 lžicích smetany, za tepla), 2 lžíce cukru a 2 lžíce smetany, vyválej těsto, zase je přelož a nech je ve vlažném rendlíku odpočinout.

Pak je vyválej je na tloušťku prstu, vyřízni větší čtverce, naplň je marmeládou, slož je na způsob rohlíčků, polož je na moukou posypaný plech, potři je bílkem a posyp je hrubě sekanými, oloupanými mandlemi. Pak je dej do tepla vykynout a pec je při mírném ohni v troubě.