Babiččina sádlová kolečka

12 druhů cukroví mělo být v dobách našich babiček napečeno na Vánoce a pokud vám ještě něco do tuctu chybí, můžete vyzkoušet sádlová kolečka. Jak na to, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 30 dkg tlučeného cukru
  • 24 dkg sádla
  • rybízová marmeláda

Z mouky, cukru a sádla zpracujeme na vále rukama měkké těsto. Přikryjeme a dáme přes noc do chladna. Z odpočinutého těsta po částech uválíme válečky a rozkrájíme na stejně malé kousky. Z každého vytvarujeme kuličku, položíme na vymazaný plech a prstem či obráceným koncem vařečky vytlačíme do kuličky důlek. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15-20 minut.

Marmeládu v malém kastrůlku zahřejeme a za stálého míchání necháme přejít varem. Malou lžičkou naléváme po troše do důlků vychladlých koláčků. Necháme vychladnout a zaschnout (marmeláda zpevní).

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.