Babiččina medovina
Podle tohoto receptu našich babiček si každý může vyzkoušet, jaké to je být medovařičem. A k tomu recept na medovinu.
K dělání a vaření medoviny je dobrý jakýkoliv med, i ten, který již k ničemu nemůžeme potřebovat. Na jeden díl medu dáme šest dílů vody. Vodu s medem vaříme tak dlouho, až se pění. Pěna se musí odebírat. Když už žádná pěna není, zavěsí se do roztoku v plátěném pytlíčku koření - skořice, muškátový květ a muškátový ořech, něco šafránu, zázvoru a pepře.
Svařená tekutina se přecedí a nechá vychladnout. Potom se nalije do soudku. Po třech až pěti nedělích kvašení je medovina dobrá k pití. Po skončení kvašení se vložené koření odstraní, soudek se uzavře a nechá ležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.