Babiččina ledová káva
V kuchyních našich babiček se před 100 lety používala řada technických vymožeností, třeba sifonová láhev. A jak zjistíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, hodila se nejen na přípravu perlivých nápojů, ale i ledové kávy.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Kávu, nebo čaj, připravíme obvyklým způsobem, necháme úplně vychladnout, dáme pak do láhve, a vpustíme do ní kyselinu uhličitou. Když vychlazené vlijeme do sklenic, nebo šálků, navrch můžeme dát šlehanou smetanu. Tu připravíme tak, že mléko dáme do láhve, ze dvou třetin doplníme vodou a vpustíme kyselinu uhličitou. Podáme ledové v mléčných sklenicích.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.