Babiččin chlebíček ovocný
I v receptech našich babiček se objevovaly exotické suroviny, jeden takový připomeneme. Zkuste ovocný chlebíček s datlemi.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Odvaž si tolik cukru, co váží 4 vejce, a utři jej se 4 žloutky. Pak nech 7 dkg másla rozpustiti. Odvaž si 25 dkg mouky a dej ji současně s máslem do cukrové hmoty a promíchej ji důkladně. Přimíchej pak 7 dkg datlí, 7 dkg mandlí, kůru z 1 citronu, 7 dkg citronátu, vše na nudličky rozkrájené, a naposled sníh ze 4 bílků. Vymaž podlouhlou formu máslem a vysyp moukou, dej těsto do ní a pec ji hodně tmavě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.