Zvýšení cen energií. Jak se současná krize promítne do zásobování teplem v Libereckém kraji

15. říjen 2021 07:52

Jak reagují na razantní zvýšení cen energií teplárny, které dodávají teplo do domácností v Liberci, Jablonci nad Nisou nebo třeba v České Lípě? Zjišťovali jsme podrobnosti.

Rostoucí ceny plynu způsobily v tomto týdnu krach společnosti Bohemia Energy. Tisíce lidí musejí hledat nové dodavatele a kvůli nečekané změně dodavatele plynu už ohlásila zdražení teplárna v Hejnicích.

Čtěte také

Společnost MVV Energie CZ, která zodpovídá za dodávky tepla v Liberci, České Lípě, Mimoni a také například v Dubé na Českolipsku uvedla, že odstávky tepla nehrozí a společnost všechny své závazky dodrží. Aktuálně se nebude měnit ani cena tepla, ta se ale bude zvyšovat od příštího roku. Nejvíc to pocítí lidé tam, kde se jako palivo používá zemní plyn.

Například Mimoně se zvýšení cen dotkne o něco méně, protože tam spalují hnědé uhlí a v malé míře se tam využívá také biomasa. V Liberci je zase hlavním zdrojem tepla komunální odpad ze spalovny Termizo a zemní plyn se využívá pouze jako doplňkový zdroj. Nárůst ceny by měl být tedy o něco nižší.

Na finální ceně tepla pro příští rok teď firma pracuje. „Aktuálně pracujeme na opatřeních, kterými bychom mohli růst ceny tepla pro naše zákazníky zmírnit. Zvažujeme například dočasné využití alternativních paliv tam, kde je to možné a plánujeme, že do ceny tepla zákazníkům promítneme jen část z navýšení ceny plynu. Část zvýšených nákladů vezmeme na sebe,“ uvedla mluvčí MVV Energie CZ Jitka Tůmová.

Podle mluvčí Jablonecké energetické společnosti Lenky Vrátné ani jejich odběratelé změnu cen do konce letošního roku nepocítí. Nejpozději do 15. prosince se má ale sejít představenstvo, které rozhodne o cenách za gigajoule v příštím roce. Navýšení by ale podle jejích slov nemělo kopírovat extrémní nárůst cen plynu.

Ani v menších obcích a městech kraje zatím krize ve velké míře nehrozí. Ve Velkých Hamrech na Jablonecku, kde už loni hrozil výpadek tepla v obecních bytech, nebo dokonce v tamním domě pro seniory, situaci tentokrát řešit nemusejí. Ceny na příští období se jim podařilo zafixovat. Stejná odpověď zazněla také z Tanvaldu. A podobné je to také třeba ve Frýdlantu, kde podle vedení města nehrozí obyvatelům ani institucím odstávky tepla, nebo razantní zvýšení cen.

autoři: Jana Švecová , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související