Krach Bohemia Energy: Co mají zákazníci dělat, kdo jim bude plyn a elektřinu dodávat a za kolik

13. říjen 2021 16:30

Skupina Bohemia Energy oznámila svůj konec ve středu 13. října 2021. Kromě samotné Bohemia Energy se ukončení činnosti týká také společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Všech zákazníků těchto firem se tedy krach týká.

Firma Bohemia Energy zkrachovala. O dodávky plynu nebo elektřiny ale její zákazníci nemusí mít obavy. Automaticky jim budou energie dodávat velké firmy. Lidé tak budou mít dost času na výběr a uzavření smluv s novými dodavateli.

Co dělat, aby lidé nepřišli o elektřinu nebo plyn

Zákazníci nemusí dělat vůbec nic, o dodávky energií se automaticky postarají další velké firmy. Během několika dní bude nový dodavatel lidi kontaktovat sám, zpravidla je to do 5 dnů, v tomto případě náhlého krachu to může být i delší doba. Bohemia Energy má totiž 900 000 odběrových míst. Od nového dodavatele lidé podle předsedy Rady Energetického regulačního úřadu Stanislava Trávníčka dostanou informaci o ceně, kterou budou platit.

A zřejmě to nebudou stejné ceny, jaké lidé měli u Bohemia Energy. V takových případech nejsou ceny od „náhradního“ dodavatele přímo regulované, mají ale svá pravidla. Takzvaný dodavatel poslední instance do ceny může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků. Na burzách ceny elektřiny a plynu stoupají, to je ostatně také důvod krachu Bohemia Energy. Velké zdražení můžou proto podle Trávníčka očekávat lidé, kteří měli starší smlouvy za výhodné ceny.

Kdo bude energie dodávat

Dodavateli poslední instance jsou v případě elektřiny ČEZ, E.ON a Pražská energetika. V případě plynu pak E.ON, Pražská plynárenská a innogy. Všechny firmy jsou na nárůst odběrů připraveny.

„Podnikáme všechny kroky k tomu, abychom se postarali o klienty konkurence, která má problémy. Institut dodavatele poslední instance zajišťuje, že začneme dodávat elektřinu postiženým zákazníkům. I proto už nyní navyšujeme kapacity v našem call centru i v našem zázemí, tak, abychom byli schopni co nejlépe a nejdříve zvládnout všechny úkony, které s náhlým přechodem zákazníků z krachující společnosti souvisí,“ potvrdila například mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Zákazníci skupiny Bohemia Energy si samozřejmě můžou vybrat vlastního dodavatele, přechod k novému dodavateli energií ale nějakou dobu trvá a dodávky by mohly být přerušeny. Proto jsou tu dodavatelé poslední instance, a ti můžou elektřinu a plyn dodávat nanejvýš půl roku. Během té doby je pak možné najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu.

Spustit audio

Související