Investice do budoucna i zajištění potomků. Senioři častěji nakupují nemovitosti, jde o nový trend?

13. říjen 2021 15:15

Realitní makléři stále častěji zařazují mezi své klienty seniory. Ti chtějí do nových nemovitostí investovat většinou své celoživotní úspory a pomoci s bydlením svým vnoučatům. O možná novém trendu natáčela redaktorka Barbora Kladivová.

Čtěte také

Senioři se stále častěji pouštějí do kupování nemovitosti. Podle odhadů společnosti Garantovaný nájem.cz koupili v loňském roce každý pátý byt. Nová nemovitost navíc může seniorům přinášet i přilepšení k penzi, a to díky jeho pronájmu na pár let, než ho například darují svým vnoučatům.

Po revoluci panu Pavlovi vrátili dům v restituci. Přes 30 let se s manželkou staral nejen o celý dům ale i jeho nájemníky. Teď už si ale manželé chtějí užívat klidného důchodu. „Tak jsme ten dům prodali a koupili za to dva menší byty. Ty jednou snad dáme vnoučatům, až dorostou, protože si myslím, že ceny nemovitostí pořád půjdou nahoru a je to pro nás velice dobrá investice. Oni to totiž ty mlady nemají s tím bydlením teď vůbec jednoduchý,“ říká pan Pavel.

Právě takových klientů potkávají podle společnosti Granatovaný nájem.cz realitní makléři stále častěji. Podle odhadů této společnosti každý pátý na trhu v loňském roce koupili právě senioři. Hlavně ti, kteří celý život podnikali, nebo měli vysoké příjmy a nechtějí, aby jejich peníze jen tak ležely v bance.

„Nejčastěji hledané nemovitosti jsou o velikosti 1kk, 2kk, případně 2+1, tak, aby tam jejich vnuk nebo vnučka mohli například bydlet s nějakým dalším studentem. Rozpočet na pořízení takové nemovitosti často bývá často okolo 5 až 6 milionů korun, samozřejmě bez využití úvěrů,“ říká Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti Garantovaný nájem.cz.

Senioři si navíc koupí nemovitosti vytvářejí ještě další příjem ke svému důchodu a to díky jeho pronájmu. Nový trend na trhu potvrzuje i oblastní ředitel MM Reality Jan Martina. A dodává, že neustále rostoucí ceny nemovitostí mění složení kupujících.

„V současné době se velmi setkáváme s nárůstem financování hotovostí a to zejména u lidí na konci produktivního a v post produktivním věku. Tedy důchodců,“ popisuje Jan Martina

Čtěte také

Přestože se se seniory potkává na prohlídkách i realitní makléř společnosti ReMax G8, Jakub Hrbáč, o nový trend na trhu podle něj nejde. „Nákup investičních bytů lidmi v důchodovém věku není z mého pohledu žádný novodobý trend, který by se projevoval ve větším měřítku. Častěji pomáhají svým potomkům ve formě finančního daru při nákupu jejich nového bydlení,“ popisuje.

Ceny bytů jsou v Česku historicky nejvyšší a o tři čtvrtiny vyšší než v roce 2015. Podle evropského statistického úřadu Eurostat zrychlil meziroční růst cen nemovitostí ve druhém čtvrtletí o 14,5 %. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst třetí nejvyšší. Hned po Estonsku a Dánsku.

Spustit audio

Související