Zubní pohotovost v Liberci už by měla fungovat. Služby jsou zajištěné do konce srpna i během září

13. srpen 2021 12:40

Už dvakrát během prázdnin nefungovala o víkendu zubní pohotovost v liberecké nemocnici. Ta spolu s firmou Liberecká dentální službu v kraji poskytuje. Jak to bude s pohotovostí v dalších týdnech, zjišťovala Jana Švecová.

Po zbytek srpna bude v Libereckém kraji o víkendech zubní pohotovost zajištěná. Její výpadek v neděli 8. srpna v liberecké nemocnici způsobil nedostatek lékařů. Do konce srpna a s jedinou výjimkou i během září by se problém opakovat neměl.

„Víkend 14. a 15. srpna bude lékařská služba první pomoci v nemocnici Liberec zabezpečena; bude zabezpečena i celý měsíc srpen a celé září, s výjimkou 25.,“ upřesnila předsedkyně oblastní pobočky České stomatologické komory Zdeňka Křenková.

Jak je provoz pohotovosti zajištěný

Pohotovostní službu ze zákona zajišťují kraje. Liberecké hejtmanství na sklonku roku 2020 podepsalo smlouvy na dva roky se soukromou společností Liberecká dentální. Kraj za službu zaplatí dohromady přes 2,6 milionu korun.

Pohotovost funguje na dvou místech. Od 8 do 13 hodin ji podle smlouvy poskytuje Krajská nemocnice v Liberci na oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie v Jablonecké ulici. Od 18 do 22 hodin službu zajišťuje ambulance v Paláci Dunaj na Soukenném náměstí v Liberci. Smlouva je platná do konce příštího roku.

Jak problém vznikl 

Čtěte také

Nemocnice se za výpadek pohotovosti 8. srpna omlouvala. Problém nastal kvůli nedostatku zubařů. Seznam těch, kdo jsou ochotní pohotovost sloužit, sestavuje stomatologická komora. Lékařům ale nemůže službu nikdo nařídit. „Zdravotní pojišťovny nedávají zubním lékařům do smlouvy povinnost sloužit pohotovost, vše je tedy na jejich dobré vůli,“ vysvětlil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

V ostatních krajích funguje obdobný systém; někde je pohotovost vyřešená centrálně, jinde se střídají jednotlivé ordinace v rámci kraje. Problém s nedostatkem zubních lékařů je i na dalších místech.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související