Liberecká nemocnice v létě neutlumila operace. Lékaři zkracují lhůty vzniklé za epidemie koronaviru

27. červenec 2021

Během epidemie koronaviru na různých odděleních nemocnic prodloužily čekací lhůty na plánované operace. Krajská nemocnice v Liberci se proto, aby je zkrátila, rozhodla operovat i přes léto. Natáčela tam redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Nemocnice v Česku měla během epidemie koronaviru celkem 123 dní zakázáno provádět neakutní operace. Dalších 71 dní lékaři pracovali v omezeném režimu. Pacienti proto musejí na různé operace čekat déle. Například na výměnu kloubu i tři roky. Proto se Krajská nemocnice v Liberci rozhodla přes léto neutlumovat péči; lékaři operují v běžném režimu. Na oddělení urologie, kde pacienti na operaci čekají půl roku, rok, i déle, podle primáře Jana Mečla vytvořili nový systém kategorií naléhavosti operací.

Když se pacient nedostaví na plánovanou operaci, volné místo na operačním sále zaplňujeme dalším pacientem tak, abychom odoperovali co nejvíc lidí…
MUDr. Jan Mečl, primář urologie KNL

Jak dlouho čekal na urologickou operaci pan Josef? Jsou teď v liberecké nemocnici čekací doby? Podle jakého systému teď na oddělení pracují? Stává se, že pacienti i teď operace odmítají a z jakého důvodu? A jak práci v době dovolených zvládají lékaři a zdravotní sestry? Poslechněte si reportáž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související