Ztracený život, propadlý strop i zrušený sklářský trh, takové škody napáchala páteční bouře v Liberci. Meteorologové varují před dalšími

Bouřka, která v pátek 26. srpna večer dorazila do Libereckého kraje, lámala stromy a rozvodnila některé toky. Hasiči měli v souvislosti s bouří přes 130 výjezdů. Vyžádala si i jeden lidský život a v jedné liberecké restauraci se propadl strop. 

Kvůli vodě a popadaným stromům byly neprůjezdné některé silnice v Jablonci a v Liberci, nebo mezi Smědavou a Souší v Jizerských horách. Spadlý strom, zastavil i provoz na železniční trati mezi Libercem - Vescem a Jabloncem nad Nisou. Podle mluvčího libereckých hasičů Jakuba Suchardy obyvatelé kraje stále škody hlasí. Odstraňovat je budou během celého dne.

V Liberci zemřel člověk

Jiný spadlý strom pak zabil muže poblíž fotbalového stadionu v Liberci. Ženu, která s ním byla, hospitalizovali se středně těžkými zraněními.

Čtěte také

„V blízkosti stadionu došlo k pádu stromu a zavalení jedné osoby, která utrpěla zranění neslučitelná se životem. Druhá osoba utrpěla středně těžké poranění, byla při vědomí a byla přepravena do liberecké nemocnice na traumacentrum,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

Propadlý strop v restauraci

Naštěstí bez zranění se obešel děsivě vypadající pád stropu v restauraci McDonald´s v libereckém obchodním centru Forum. „Hasiči byli povoláni na čerpání vody do obchodního centra, kdy došlo k propadnutí sádrokartonového podhledu vlivem protékající vody. Událost se obešla bez zranění,“ přiblížil mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

„V tuto chvíli zjišťujeme, co přesně se stalo a celou situaci analyzujeme. Podle našich informací došlo k prasknutí potrubí dešťové kanalizace. Situací jsme otřeseni, nejdůležitější ale je, že díky duchapřítomnosti přítomného manažera restaurace McDonald´s nedošlo k žádnému zranění. Restaurace bude uzavřena po dobu několika dní, dokud se neuskuteční veškeré potřebné opravy," uvedla pro ČTK ředitelka komunikace pro český a slovenský McDonald´s Jitka Pajurková

Sklářský trh, bazén i zoo

Přívalový déšť a vítr rozmetal stánky před libereckou radnicí připravené na sklářský trh, který se měl konat na závěr festivalu skla Crystal Valley Week. Škody se teprve počítají. Trh se proto podle pořadatelů vůbec konat neměl, nakonec se ale v omezeném režimu koná. Setkání s Blankou Matragi a také odpolední módní přehlídky v tramvajovém depu se podle zjištění ČTK uskuteční.

Promáčený strop nebyl pouze v obchodním centru Forum, ale třeba i v radniční restauraci v Liberci. Déšť také zatopil i rozvodnu městského bazénu v Liberci, který proto bude nejméně do úterý 30. srpna uzavřený. O víkendu návštěvníci nemůžou přijít ani do Oblastní galerie. Voda zatekla do technických prostor. Umělecká díla ale podle zastupujícího ředitele galerie Vladislava Mareše poškozená nejsou.

Bez závažnějších škod naštěstí vyvázla liberecká zoo, která zůstává otevřená. Zoo to uvedla na svém facebookovém profilu. Návštěvníci by ale měli být opatrní, protože v zahradě bude souběžně s nimi i těžká technika, která bude odstraňovat následky páteční bouře.

Výstraha před dalšími bouřkami

Podle meteorologů Česko v sobotu 27. srpna znovu zasáhnou silné bouřky. Výstraha platí od 12:00 do 23:00. Silné bouřky můžou být skoro na celém území Česka - s výjimkou Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Až do 12:00 pak platí i výstraha před povodněmi, a to hlavně na severu a jihu Čech, ale taky v Praze a na jihu Středočeského kraje.

autoři: Aleš Mastník , Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související